وزوز گوش مشکلی است که روز به روز در حال افزایش می باشد و می تواند به صداهای مختلف نظیر صدای سوت، هیس، همهمه، زنگ و… برای بیمار شنیده شود.
گاهی وزوز تنها در یک گوش ایجاد می شود و گاهی در هر دو گوش دیده می شود. شدت صدای گوش یا بلندی وزوز گوش با استرس، اضطراب، عصبانیت، کم خوابی و درگیری سیستم عصبی بیشتر می شود.
از مهمترین علت های شروع وزوز گوش نقص شنوایی، ضربه روحی شدید، صدای انفجار، در معرض قرارگیری صدای بلند، استرس، کمبود ویتامین ها و… می باشد.
کمبود ویتامین و اثرات آن بر گوش
وزوز گوش، یکی از شایعترین اختلالات شنوایی، میتواند نتیجه کمبود برخی ویتامینها باشد. مطالعات نشان دادهاند که کمبود ویتامینهایی مانند B12 میتواند با این حالت مرتبط باشد. ویتامین B12 نقش حیاتی در عملکرد صحیح سیستم عصبی و شنوایی دارد. کمبود آن میتواند منجر به وزوز گوش، کم شنوایی، و حتی سرگیجه شود.
وزوز گوش: وزوز گوش به صدایی در گوش اشاره دارد که در واقع صدایی خارجی نیست. کمبود ویتامین B12 میتواند باعث وزوز گوش شود. تحقیقات نشان داده است که تزریق ویتامین B12 میتواند در برخی افراد وزوز گوش را از بین ببرد یا به طور قابل توجهی آن را کاهش دهد.
کم شنوایی: کمبود شدید ویتامین B12 میتواند به کم شنوایی حسی عصبی منجر شود. این نوع کم شنوایی به دلیل آسیب به سلولهای عصبی گوش داخلی ایجاد میشود.
سرگیجه: کمبود ویتامین B12 میتواند باعث سرگیجه شود. سرگیجه میتواند ناشی از آسیب به عصب دهلیزی باشد که مسئول تعادل است.
ناهنجاریهای عصبی: کمبود ویتامین B12 میتواند باعث ناهنجاریهای عصبی مانند نوروپاتی محیطی شود. نوروپاتی محیطی میتواند به اعصاب گوش آسیب برساند و منجر به مشکلات شنوایی و تعادل شود
نقش ویتامین ب ۱۲ چیست؟
ویتامین ب 12 به ساخته شدن میلین(پوشش اطراف عصب) که نقش محافظتی عصب را دارد کمک می کند. نقص این ویتامین سبب اختلال در عملکرد عصب های گوش می شود.
مطالعات نشان می دهد که بیماران با وزوز گوش بهبود در علایم را بعد از تحت درمان قرارگیری با ویتامین B12 تجربه کردند.
ویتامین ب 12 در غذاهایی نظیر گوشت، ماهی و غذاهای روزانه موجود می باشد و اکثر اوقات با سایر ویتامین های ب مصرف می شود.
چرا به کمبود ویتامین ب ۱۲ مبتلا میشویم؟
- کم خونی پرخطر، شرایطی که سیستم ایمنی بدن فرد به اشتباه توانایی جذب ویتامین را کاهش می دهد.
- عدم جذب ویتامین ب 12 در معده یا روده که می تواند ناشی از مانند سندرم malabsorption و دمنوش های گرمسیری باشد.
- رژیم غذایی نامناسب یا کمبود ویتامین در رژیم غذایی.
- داروهای خاصی مانند متفورمین که برای دیابت استفاده می شود.
- نوشیدن بیش از حد قهوه ، سیگار کشیدن و غیره
علائم کمبود ویتامین ب ۱۲
- خستگی مفرط و ضعف
- سرگیجه و تاری دید
- تپش قلب و تنگی نفس
- زرد شدن پوست (زردی)
- کرختی یا سوزن سوزن شدن در دستها و پاها
- تغییر در تعادل و هماهنگی حرکتی
- لرزش و تغییرات در راه رفتن
- زبان دردناک و ملتهب
- زخمهای دهانی و تغییر در حس چشایی
- اختلال در حافظه، سردرگمی یا کاهش توانایی تمرکز
- تغییرات خلقی، افسردگی یا اضطراب
- تغییرات در دید، مانند مشکل در دید در شب
- تغییرات در رنگ مو یا کیفیت مو
- اختلالات گوارشی مانند یبوست، اسهال، گاز یا احساس پری معده
- کاهش اشتها و کاهش وزن
اگر چه هر یک از علامتهای بالا میتواند نشان دهندهی کمبود ویتامین B12 باشد، اما باید در نظر داشته باشید که همیشه هم اینطور نیست. مثلاً نمیتوان فقط با سرگیجه و تاری دید به این نتیجه رسید که ویتامین B12 بدن کم شده است. در واقع تنها فردی که میتواند در این باره اظهار نظر کند و بر اساس آزمایش خون به این نتیجه برسد که آیا واقعاً این ویتامین و یا سایر ویتامینهای موردنیاز، در بدنِ شما کم است یا خیر، پزشک معالجتان است.
منابع ویتامین B12:
- گوشت قرمز
- مرغ
- ماهی
- تخم مرغ
- لبنیات
نکاتی در مورد مصرف ویتامین B12:
- افراد بالای 50 سال در معرض خطر بیشتری برای کمبود ویتامین B12 هستند.
- اگر علائم کمبود ویتامین B12 را دارید، به پزشک مراجعه کنید.
- پزشک ممکن است برای شما آزمایش خون تجویز کند تا سطح ویتامین B12 را بررسی کند.
- در صورت کمبود ویتامین B12، پزشک ممکن است مکملهای ویتامین B12 یا تزریق ویتامین B12 را تجویز کند.
کمبود ویتامین D؛ افزایش احتمال ابتلا به عفونت و بروز وزوز گوش
کمبود ویتامین D یکی دیگر از مواردی است که بهصورت مستقیم و غیرمستقیم در بروز وزوز گوش نقش دارد. از عوارض کمبود ویتامین دی به ضعف سیستم ایمنی بدن میتوان اشاره کرد. با ضعیف شدن سیستم ایمنی احتمال بروز عفونتهای مختلف در گوش بیشتر میشود. عفونت در گوش ممکن است ایجاد التهاب در گوش داخلی را به همراه داشته باشد و باعث بروز وزوز گوش شود.
ضعف سلولهای اعصاب شنوایی و وزوز گوش در صورت کمبود ویتامین A
اگر برای شما سوال است که کمبود کدام ویتامین باعث وزوز گوش میشود، یک گزینه دیگر ویتامین A است. زیرا این ویتامین نقش مهمی برای حفظ سلامتی بافتهای مختلف بدن، از جمله بافتهای گوش دارد. یکی از دلایل وزوز گوش در افرادی که با کمبود ویتامین A مواجه هستند، کاهش تولید مواد شمعی گوش است. این مواد مانند لایهای از مواد چسبنده هستند که به شکل طبیعی تولید شده و از گوش در برابر عفونت و آلودگی محیطی محافظت میکنند. کمبود ویتامین A منجربه کاهش تولید این مواد شمعی و در نتیجه ایجاد عفونت و التهاب در گوش داخلی و بروز وزوز گوش میشود.
همچنین با کمبود ویتامین A سلولهای اعصاب شنوایی نیز ضعیف میشوند. سلولهای اعصاب شنوایی وظیفه تشخیص و انتقال صداها به مغز را دارند. در نتیجه با کاهش ویتامین A احتمال بروز وزوز گوش بیشتر میشود. برای پیشگیری از این عارضه باید از مواد غذایی حاوی ویتامین A، مانند مرغ، گوشت قرمز، تخم مرغ و سبزیجات سبز تازه استفاده کنید.
الف