ایران سال هاست که به دانش فنی تولید موتورهای الکتریکی دست یافته و رونمایی از نمونه دانشگاهی خودروهای برقی، تایید کننده این موضوع است. اما همواره به دلیل نبود زیرساخت های لازم، متاسفانه این خودروها با تجاری سازی فاصله دارند.
استفاده از خودروهای هیبریدی ، که ترکیبی از موتور بنزینی و سیستمهای قدرت برقی را به کار می برند ، به منظور کاهش مصرف سوخت و انتشارات آلاینده، به عنوان یک راه حل قابل توجه برای کاهش تأثیرات محیطی در حوزه حمل و نقل است. با این حال، در کشورهای مختلف، از جمله ایران، موانعی برای توسعه و استفاده گسترده از خودروهای هیبریدی وجود دارد. حتی با وجود تاکید دولت بر استفاده از خودروهای هیبریدی در حمل و نقل عمومی هنوز در عمل مشاهداتی مبنی بر استفاده ی این خودروها دیده نمی شود. آلودگی هوا در کلانشهرهایی همچون پایتخت از یکسو و مصرف بالای بنزین توسط خودروها از سوی دیگر ضرورت استفاده از این خودروها را چندین برابر می سازد.
البته یکی از موانع اصلی استفاده از خودروهای هیبریدی در کشور ، عدم وجود زیرساختهای کافی برای شارژ و نگهداری باتریهای خودرو است. این خودروها به منابع برقی خارجی برای شارژ باتری های خود وابسته هستند، و در صورت عدم توزیع مناسب این منابع در سراسر کشور و عدم وجود ایستگاههای شارژ، استفاده از خودروهای هیبریدی به عملکرد بهینه نخواهد رسید.
مازاد بر اینکه یکی دیگر از موانع اصلی استفاده از خودروهای هیبریدی، قیمت بالای آنها است. خودروهای هیبریدی به دلیل استفاده از فناوریهای پیشرفته و سیستمهای قدرت برقی، قیمت بالایی نسبت به خودروهای سنتی دارند. این قیمت بالا سبب شده که استفاده از این تکنولوژی برای بسیاری از مشتریان جذابیت کمتری داشته باشد و موجب کاهش تقاضا و استفاده از خودروهای هیبریدی شود. البته در بسیاری از کشورها، دولت ها و سازمان های مربوطه تسهیلات مالی و اعتباری را برای خرید و استفاده از خودروهای هیبریدی فراهم می کنند. تسهیلاتی شامل تخفیف مالیاتی و اعطای وام های ویژه و مقرون به صرفه است.
البته در کشور موانعی نیز بر سر راه واردات خودروهای هیبریدی نیز قرار دارد. در بسیاری از کشورها، تولید خودروهای هیبریدی به صورت محدود یا به صورت کاملاً وارداتی است. عدم توانایی کشور در تولید داخلی خودروهای هیبریدی بصورت عمده قطعا به محدودیت استفاده از آن ها منجر می شود. همان اتفاقی که این روزها در حال وقوع است. وابستگی به واردات خودروهای هیبریدی موجب افزایش قیمت و کاهش دسترسی به این خودروها در بازار داخلی شده است.
محدودیت عملکردی خودروهای هیبریدی نیز باید مورد توجه قرار گیرد. خودروهای هیبریدی عملکرد بهتری در شهرها و در ترافیک های نه زیاد سنگین دارند. با این حال، در سفرهای طولانی و با سرعتهای بالا، مزیت خودروهای هیبریدی کاهش می یابد و خودروهای سوختی سنتی میتوانند عملکرد بهتری داشته باشند. این محدودیتهای عملکردی میتواند استفاده از خودروهای هیبریدی را در برخی موارد محدود کند.
شایان ذکر است که اگرچه خودروهای هیبریدی در مقایسه با خودروهای بنزینی آلایندگی کمتری را تولید می کنند، اما بدون آلاینده نیز نیستند و این موضوع نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
خودروهای برقی اجزاء و قطعات بسیار کمتری نسبت به خودروهای احتراقی دارند و به همین دلیل بسیاری از هزینه های مالی مختص سیلندر و پیستون، سوپاپ ها و متعلقات آن را نخواهند داشت و البته باید کاهش آلودگی صوتی را نیز به سایر مزیت های آن اضافه نمود. این برتری ضمن رفع آلودگی صوتی داخل شهرها به جهت صرفه جویی استفاده از توان فنی و حرفه ای کشور برای تعمیر و نگهداری خودروهای احتراقی و صرف هزینههای زیاد برای آن نیز تأثیر گستردهای خواهد داشت. با در نظر گرفتن قیمت جهانی بنزین و برق و با جایگزینی یک تاکسی موتور احتراقی با نوع برقی سالانه می تواند میلیون ها تومان صرفه جویی هزینه انرژی داشته باشد، جایگزین نمودن هر تعداد خودروی هیبرید در نهایت می توان سوددهی قابل توجهی را برای کشور به همراه داشته باشد.